Ziarno kakaowca – „pokarm bogów”

kakao

Wokół niego narosło wiele legend, wysławiających wyjątkowy smak, doceniający wartości odżywcze i zbawienne dla organizmu właściwości wzmacniające poprawne jego funkcjonowanie. Dar Krzysztofa Kolumba, bowiem to on sprowadził ziarno kakaowca, o którym tu mowa, do Europy, gdzie szybko zyskało miano „pokarmu bogów”.

Co takiego zawiera w sobie, że zyskało tak zaszczytny tytuł, niczym znajdująca swoje źródło w ogrodach Hesperydy ambrozja? Na początku, warto wyraźnie zaznaczyć, że mówiąc o zbawiennych właściwościach kakaowca, mamy na myśli kakao organiczne, surowe ziarno, niepoddane obróbce, podczas której, traci wiele swoich wartości.

Kakao to nade wszystko bomba uzbrojona w olbrzymie ilości witamin A, E i C, a więc antyoksydantów, których zadaniem jest usuwanie z organizmu szkodliwego nadmiaru wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się organizmu i mogą być przyczyną powstawania wielu schorzeń. Zapewne, dzięki tej właściwości, podtrzymującej witalność i młodość organizmu, kakao uchodzi za „pokarm bogów”.

Kakao organiczne dostarczy do organizmu wielu cennych składników mineralnych, np. cynku odpowiedzialnego za pobudzanie pracy takich organów jak trzustka, grasica czy prostata. Jest również niezbędny w procesie przyswajania wartości odżywczych, odgrywa bowiem ważną rolę w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Cynk wzmacnia również odporność organizmu. Kolejnym istotnym minerałem, który swe źródło znajduje w kakao jest selen, który ma istotne znaczenie w hamowaniu procesów nowotworowych, a dla mężczyzn jest głównym składnikiem regulującym prawidłowość sprawności seksualnej.

Występujące w kakao kwasy tłuszczowe omega-6 i teobromina pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, ziarno kakaowca to źródło żelaza, manganu, chromu i miedzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *