Grzyb śpiącego Buddy

shiitake

Shiitake, inaczej zwany również Poku lub Siangu, to nazwa japońskiego grzyba Ta-ké, rosnącego na drzewach Shii. To niezwykle aromatyczny grzyb o szczególnych walorach smakowych, nietypowej brązowej barwie, mięsistej konsystencji i ciekawej historii. W starożytnej Azji, w czasie uprawy mnisi buddyjscy pukali specjalnie przygotowanymi młotkami w drzewo porośnięte tymi grzybami witalnymi, by obudzić śpiące grzybnie i samego ich guru, żeby nadał im uzdrawiających właściwości. Stąd kolejne, popularne już na całym świecie, określenie nadane Shiitake: grzyby śpiącego Buddy.

Grzyby, a szczególnie ich pochodzenie, od zawsze stanowiły zagadkę przyrody. Bardzo  cenne są na przykład te obecne hodowlane, rosnące na podłożu z trocin drzew liściastych, które można swobodnie kształtować pozwalając shiitake na nabieranie właściwości. Swój specyficzny smak zawdzięczają składnikom tj. siarce i lentinianowi. Są niskokaloryczne – 100 gramów surowych grzybów to tylko 34 kalorie – mogą go zatem stosować osoby będące na diecie. Należy uważać jednak na ich dawkowanie – przyjmowane w nadmiernych ilościach mogą spowodować problemy gastryczne – wzdęcia i biegunkę.

Medycyna chińska, interesująca się i badająca ich skład od tysiącleci, okrzyknęła je eliksirem życia ze względu na bogactwo minerałów wzmacniających system immunologiczny, pobudzających go do walki z nowotworem, pomagających w redukcji stresu czy zmęczenia oraz zapobiegających starzeniu się ludzkiego organizmu. Wszystkie właściwości wywodzą się z ich składu, obfitującego w: selen, białko (łatwo przyswajalne i zawierające podstawowe aminokwasy), witaminy z grupy B, enzymy, sole mineralne, leucynę i liazynę. Dwa ostatnie elementy są szczególnie ważne, ponieważ zazwyczaj brakuje ich w roślinach zbożowych i alternatywnych produktach.

Wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i antybakteryjne, a ostatnio wykonane badania naukowe udowodniły, że zapobiegają one rozmnażaniu się w tkankach wirusa HIV ze względu na zawartość glukozydu lentinian. Prócz opisanych właściwości, obniżają poziom cholesterolu (dzięki obecności związku nazywanego eritadeniną), cukru i ciśnienia (co w konsekwencji zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu). Dzięki związkowi siarkoorganicznemu zawartemu w shiitake, działają one również przeciwzakrzepowo, zapobiegając zlepianiu się płytek krwi.

Shiitake zyskały tak na popularności, że obecnie są stosowane już niemal na całym świecie. W Polsce nie ma problemu ze znalezieniem ich na półce lokalnego sklepu, ale także w ekologicznych marketach czy w Internecie. Biorąc pod uwagę bogactwo ich walorów kulinarnych i zdrowotnych, są  stosunkowo tanie – za opakowanie wystarczające na porcję dla jednej osoby zapłacimy około 4,50 zł.

Grzyby witalne mają wysoką wartość odżywczą. Są źródłem błonnika, białka, witamin czy selenu. Specjaliście zalecają je przy wielu schorzeniach – chorującym na tarczycę, serce, płuca, nowotwory i walczących z nadwagą, stresem, cholesterolem czy nadciśnieniem.  Są na tyle cenne, że nazwanie ich ‘samym zdrowiem’ nie będzie nadużyciem. Warto zainteresować się wpływem shiitake na nasz organizm – może pomogą i Tobie.

Więcej o grzybach shiitake na http://grzyby-witalne.pl/shiitake..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *