Acerola – co to takiego?

Zapewne tylko nieliczni znają potęgę Aceroli. Ten mały, przypominający wiśnię, owoc zawiera ogromną dawkę witamin. W ten zimowy czas, każdemu z nas przyda się lek na odporność. Dlatego warto poznać wartość rośliny, który ma tyle samo witaminy C… co kilogram cytryny.

Acerola zwana jest wiśnią z Barbadosu. Pochodzi z Wysp Karaibskich i Ameryki Środkowej. Indianie stosowali owoc już w czasach prekolumbijskich. Obecnie największym producentem aceroli jest Brazylia.

Malpigia granatolistna ma postać niewielkiego drzewa. W ciepłym klimacie acerola owocuje przez cały rok, w klimacie chłodniejszym jedynie w okresie od maja do grudnia. Owoce aceroli, czerwone i okrągłe, mają od 1 do 3 cm średnicy. Ich skórka jest delikatna, miąższ zaś soczysty.

Wartościowe składniki Aceroli

Owoc ten ma najwięcej przyswajalnej witaminy C, około 4,5%, co pokrywa dzienną dawkę zapotrzebowania witaminy. Dla porównania, bogata w drogocenne składniki, czarna porzeczka ma 10 razy mniej witamin. W słońcu owoc wydaje największą ilość witamin, cień powoduje 40% stratę kwasu askorbinowego. Pozostałe cenne ingredienty to:

  • fosfor
  • wapń
  • żelazo
  • prowitamina A
  • witamina E
  • witaminy z grupy B
  • witamina PP

Zastosowanie

Roślina zapobiega procesowi starzenia się, wzmacnia odporność i dodaje energii. Jej walory wykorzystuje się w medycynie. Jest doskonałym lekarstwem na takie choroby jak anemia, ospa czy biegunka.

Dzięki drogocennym składnikom leczniczym, wachlarz zastosowania rośliny jest bardzo szeroki. Sprzyja takim działaniom jak:

  • chroni organizm przed wchłanianiem dymu papierosowego
  • pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu układu nerwowego
  • zmniejsza skłonność do odkładania się cholesterolu
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych
  • przeciwdziałania skłonnościom zakażenia wirusowego
  • wzmacnia naczynia krwionośne

Najlepsza formą spożywania owoców jest ich świeża postać. Na ogół mają orzeźwiający smak, choć występują odmiany kwaśne. Owoce rośliny doskonale nadają się na sok, do deserów, dżemów i kompotów.

Hodowla

Roślina jest bardzo wrażliwa na temperaturę. Polska jest krajem chłodnym, dlatego drzewo należy trzymać w pomieszczeniu. Roślina musi mieć odpowiednią wilgotność gleby, nie może być przesuszona czy ciągle mokra. Idealna temperatura to 12 stopni C. Poniżej – 2 stopni C roślina więdnie. Najdogodniejszym miejscem dla drzewa jest miejsce osłonecznione.

Gdzie szukać?

Acerola nie jest produktem łatwo dostępnym, na tę chwilę możemy dostać ją jedynie przez Internet lub kupić drzewko w sklepie ogrodniczym i wytwarzać własne źródło witamin. Lub zakupić suplementy, w których zawarta jest acerola – www.aliness.pl – wydaje się być najrozsądniejszym wyborem.

 .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *